RemiKids StudieHuis
Remedial teaching, studiebegeleiding en coaching

BEGRIJPEND LEZEN - ALLE TEKSTEN DE BAAS

Begrijpend lezen - Alle teksten de baas!
Door 6 simpele stappen te volgen krijg je overzicht en inzicht in teksten.
Geschikt voor kinderen vanaf groep 5 t/m voortgezet Onderwijs.

Wist je dat begrijpend lezen de basis is voor vrijwel alle schoolvakken?  En dat daarom het aanleren van een goede manier om Begrijpend te kunnen lezen, heel belangrijk is voor de rest van je schoolcarrière?

Om goed te leren begrijpen waar een tekst over gaat, begrijpend lezen, is de ontwikkeling van de woordenschat en het niveau van het technisch lezen essentieel. Door na te denken over de tekst en jezelf voortdurend vragen te stellen, worden verbanden  gelegd, waardoor inzicht en overzicht ontstaat. Je snapt de tekst, ziet het voor je in een plaatje, kan het in je eigen woorden navertellen en je woordenschat wordt (nog) groter!

Andere vakken
Ook bij het vak rekenen en dan met name bij verhaaltjessommen, is het leggen van verbanden heel belangrijk. Je moet begrijpen hoe het verhaaltje in elkaar zit. Daarna kun je pas de som uitrekenen. Dus verhaaltjessommen oplossen, is eigenlijk voor een deel begrijpend lezen!
En natuurlijk gebruik je begrijpend lezen ook bijvoorbeeld voor vakken als aardrijkskunde en geschiedenis. Als je niet begrijpt wat je leest, kun je je de leerstof niet eigen maken. Of je moet alles letterlijk uit je hoofd leren. Sommige kinderen kunnen dat......, maar begrijpen niet wat ze leren. Ze kunnen alleen reproduceren en bij inzichtsvragen vallen ze door de mand.

Overzicht en inzicht
De methode is ontwikkeld om kinderen (en volwassenen) op een makkelijke manier met teksten om te leren gaan. In 6 stappen leert de leerling hoe ze door saaie, lange teksten kunnen komen en deze te begrijpen en te onthouden. Door met kleuren te werken, krijgt de leerling meer inzicht in de tekst.  Mindmappen is ook een onderdeel wat regelmatig wordt gebruikt. Daarom is deze methode voor zowel beelddenkers als taaldenkers zeer goed in te zetten.

Hoe en wat?
In 6 lessen van anderhalf uur leert een kind een tekst te overzien, verschillende leesstrategieën toe te passen, vragen te maken bij een tekst en nog veel meer. Ook wordt aandacht besteed aan hoe je hersenen leren, hoe je ogen lezen en hoe je dit kan combineren. Dit oefenen we door actief aan de slag te gaan.

Meer informatie?
Monique: monique@remikids.nl of 06 46 26 07 94

Aanmelden


 


E-mailen
Bellen
Info